Domotica is het automatiseren van je huis door middel van slimme apparaten. Slimme apparaten zorgen ervoor dat uw leef gemak een stuk groter wordt. Slimme apparaten kunnen met elkaar communiceren en daar door verschillende dingen doorgeven. Zo weten apparaten bijvoorbeeld waar u zich bevind en daardoor kan door middel van domotica een lamp aan gaan zonder dat u wat doet. Domotica is vaak verbonden aan een Z wave systeem die er voor zorgt dat alle slimme apparaten met elkaar verbonden zijn. Doordat er veel verschillende apparaten en merken zijn zullen slimme apparaten soms slecht met elkaar communiceren, het Z wave systeem is een basisstation voor alle slimme apparaten.

Domotica in huis

Domotica is op dit moment voornamelijk aanwezig in huizen. Hierbij kunt u denken aan een slimme thermostaat. Domotica gaat nog veel verder dan die slimme thermostaat.  Zo kunt u bijvoorbeeld denken aan een slim bed die er voor zorgt dat u perfect op uw matras ligt. De slimme gordijnen zijn tegenwoordig een hype, u stapt uit bed en de gordijnen gaan open. Daarna loopt u naar de badkamer en de douche gaat automatisch voor u aan. Al die apparaten moeten met elkaar communiceren. Een slimme wekker geeft een signaal door aan de gordijnen dat ze open moeten gaan want u moet opstaan. De slimme gordijnen geven aan uw douche door dat je uit bed bent. En zo gaat dat steeds verder.

 

Internet of things

Internet of things is de verzamelen naam van alle slimme technologie. Het is een soort netwerk van verschillende apparaten en systemen die er voor zorgen dat alles met elkaar verbonden wordt. Internet of things is de laatste jaren enorm gegroeid en heeft daardoor veel mogelijkheden op gebied van slimme apparaten. Het slimme huis is het huis van de toekomst met allemaal slimme technologieën. Niet alleen het huis maar ook de omgeving valt hier onder.